گوناگون
بهناز زادبخش۱۷:۹ - ۱۳۹۵ چهارشنبه ۱۷ آذر

یک نوع بازی موبایلی به نام «جستجوی قهرمانِ دریا» که جهت یابی بازیکن را به چالش می کشد، بزرگترین مطالعه آماری روی بیماری «فراموشی» بوده است.
طبق تخمین انجام شده اگر می خواستیم با تحقیق آزمایشگاهی، اطلاعاتی را به دست بیاوریم که با استفاده از این بازی کسب کرده ایم، 9000 سال طول می کشید. تاکنون دو میلیون و ۴۰۰ هزار نفر این بازی را انجام داده اند. پژوهشگران از طریق این بازی دریافتند که حس جهت یابی آدمی که برای تشخیص بیماری فراموشی یا زوال عقل نقش مهمی را ایفا می کند، از ابتدای نوجوانی، به ندرت کم می شود. "هوگو اسپیرز"، عصب شناس دانشگاه کالج لندن، درباره این بازی می گوید: «در این بازی فرد باید قایق کوچکی را از یک نقطه مشخص راه انداخته، آن را در مسیر رودخانه پیش ببرد، سپس باید بتوانند یک گلوله نورانی را به سوی نقطه شروع حرکتشان شلیک کنند. بنابراین حس جهت یابی و اینکه بتوانند بگویند از کجا راه افتاده اند مهم است. آزمون مشخصی داریم. اگر کار کسی خیلی خوب باشد به تمامی هشت سوال ما درست جواب می دهد. اما اگر مشکلی داشته باشد در پاسخ دادن اشتباه می کند. این مشاهده به ما نشان می دهد که فرد چقدر از نظر ذهنی پیر شده است و آیا این توان جهت یابی او با افزایش سن کاهش پیدا می کند یا خیر. ظاهر این بازی شبیه هر بازی معمولی دیگری است. اما هربار که قایق کوچک این بازی در شنهای ساحل گیر می افتد یا به صخره ها برخورد می کند اطلاعات مهمی درباره کارکرد مغز بازیکن به محققان داده م شود. از آنجا که بیماری «فراموشی» حافظه افراد را از بین می برد، سازندگان این بازی، داستان آن را براساس زندگی پیرمردی که حافظه اش را از دست می دهد ساخته اند. در بخش اول بازی، پیرمرد و پسرش برای دیدن عجایب به دور دنیا سفر می کنند اما بعد پیرمرد دچار «فراموشی» می شود و پسرش برای یادآوری گذشته به او، خاطرات مشترکشان را به خاطر می آورد."دکتر اسپیرز"میگوید: «این اطلاعات، در صورت تکمیل شدن، ابزاری برای تشخیص بیماری به پزشکان می دهد. مثلا فرد این آزمایش را انجام می دهد تا معلوم شود حس جهت یابی اش چطور است. پزشک، امتیاز او را با امتیاز میانگین دو میلیون و چهارصد هزار نفر مقایسه می کند و می تواند بگوید آیا ذهن فرد خوب عمل می کند یا دچار ضعف شده است. مرکز جهت یابی مغز ما که با دیگر بخشهای مغز پیوند دارد، نقشه ای ذهنی از جهان پیرامون ما می سازد. پژوهشگران می گویند این بازی نشان می دهد که همین بخش مغز در بیماران دچار فراموشی آسیب می بیند. این درحالی است که انجام آزمایشهای مشابه با «ام آر آی» یا «سی تی اسکن» روی چنین افرادی، بسیار زمان بر و هزینه برداراست.

"هیلاری ایوانز"، مدیر اجرایی مرکز پژوهش آلزایمر بریتانیا می گوید: «شرکت دهها هزار نفر در این بازی، باعث تسریع در امر پژوهش درباره بیماری «فراموشی» گردیده است. اگر می خواستیم با تحقیق آزمایشگاهی اطلاعاتی را به دست بیاوریم که با استفاده از این بازی کسب کرده ایم، شاید صد سال طول می کشید. هدف کار، پژوهش است، زیرا فقط پژوهش، به شناخت درمان می انجامد.» "دکتراسپیرز" می افزاید: «این داده ها، تنها بخشی از مجموعه اطلاعاتی است که برای تشخیصِ این بیماری نیاز داریم. اینها علائم اولیه است. بیمار دچار آلزایمر و فراموشی می گوید: "گُم شدم، نمی دانم کجا هستم." بنابراین، این داده ها برای پزشکان هم بسیار ارزشمند است.»
هنوز هیچ درمانی برای انواع بیماری «فراموشی» یافت نشده است. به طوریکه میلیونها نفر در جهان از آن رنج می برند.

برچسب ها
دسترسی سریع
دیدگاه کاربران
در حال حاضر هيچ نظری برای نمایش موجود نيست
ارسال دیدگاه